"...cărţile - ferestre-n ziduri..."

marți, 9 aprilie 2013

Psaltirea, amintirea ...



Nu se poate sa nu-ti amintesti de Epoca Psalmilor, a fost atat de frumoasa incat va ramane de neuitat, se mai afla oare, in Livada cu Mierle , PSALTIREA ? 
In Biblia Ebraica aceasta carte se numeste  SEFER TEHILIM, ceea ce se tilcuieste "Cartea de  laude". De cate zile, saptamani, luni, nu a mai poposit Gershom pe-aici ? 
*
Cartea Psalmilor este cea mai mare  carte din Biblie, ca intindere. Nu gasesc ceva mai potrivit pentru postarea de intoarcere la brazda.  Din Psalmii 90, 126 si 137, reiese ca scrierea Psalmilor a durat in timp, din vremea lui Moise -1513-1473 inainte de Hristos - la vremea revenirii din exilul babilonian, si pana in zilele lui Ezra - intre 537 - 460 i.H. 
*
Este o carte de cantari inspirate ale inchinatorilor lui Dumnezeu, cuprinzand 150 de cantari sacre, destinate slavirii DIVINITATII in Templul din Ierusalim. Sunt cantari de lauda pentru Dumnezeu , de rugaciuni si implorari dupa indurare si ajutor divin, si marturisiri de credinta si incredere , cantari de bucurie, multumiri pentru bunatatea iubitoare a lui Dumnezeu si  de lauda  a Gloriei Sale. Unii Psalmi contin profetii, altii invataturi inaltatoare, scrise intr-un limbaj elevat si constituind un  valoros indrumator spiritual pentru credinciosi.
*
Titlul de PSALMI , vine din SEPTUAGINTA greaca, in care este folosit cuvantul PSALMOI,  care desemneaza recitarea versurilor sacre insotite de acompaniamet muzical. 73 dintre Psalmi au anteturi in care este mentionat numele regelui David, ca autor.
*

Cand ma gandesc la Psalmi, imi spun in inima mea "Psalmii regelui David". Cand spun Psaltirea, ma gandesc la monahia Tecla de la Manastirea Recea. Amin
*
Ce bucurie sa vad noul aspect al blogului ! Este un dar minunat al Dianei pentru cititorii nostri !